Ziemniak został przywieziony do europy w XVI w. i od tej pory na dobre zagościł w kulinarnym menu, choć z początku np. we Francji używano naci jako ozdoby. Ta bylina będzie gwiazdą weekendu w MODR w Poświętnem.
24 i 25 sierpnia Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie o/Poświętne ze współpracującymi firmami organizują jubileuszowe Krajowe Dni Ziemniaka. Oprócz seminariów szkoleniowych i konkursu dla producentów, nie zabraknie także kulinarnych, ziemniaczanych atrakcji dla każdego. W programie m.in. degustacje potraw przygotowywanych na miejscu z ziemniakiem (kartoflem) w roli głównej.
Dla zwiedzających zaplanowano 3 konkursy:
- Ocena jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka. Z 6-ciu odmian konsumenci będą wybierali najsmaczniejszą, która otrzyma puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego.
- Konkurs kulinarny „Ziemniaczane smaki" połączony z degustacją dla zwiedzających. 7 zespołów z Mazowsza będzie prezentowało 14 potraw z ziemniaków, które po ocenie komisji będą degustowane przez zwiedzających. Można też będzie otrzymać przepis na te potrawy.
- Konkurs wiedzy dla wszystkich nt: Czy wiesz jaki ziemniak jesz? Uczestnicy będą pobierali kupony-ankiety i będą zwiedzając wystawę poszukiwali odpowiedzi na zadane pytania np. pytanie związane z odmianami na polu, z prezentacją bulw na stoisku IHAR itp. Spośród poprawnie wypełnionych ankiet, wcześniej wrzuconych do urny, rozlosowane zostaną nagrody.
Na zakończenie oddział MODR w Poświętnem zaprasza wszystkich serdecznie na tradycyjną kartoflankę.
Organizatorami KDZ jest Ośrodek Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Ośrodek Badawczy w Radzikowie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz Stowarzyszenie Polski Ziemniak z siedzibą w Jadwisinie. (DK)