Cieszą się wielkim wzięciem i uznaniem klientów np. podczas Dni Pola w Poświętnem - produkty tradycyjne i konwencjonalne wyrabiane na Mazowszu. Właśnie przyjmowane są zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka dla żywności produkowanej na Mazowszu.
Do końca lutego przyjmowane są zgłoszenia na konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. To już szósta edycja promocji i nagradzania mazowieckich produktów tradycyjnych i konwencjonalnych. Warunek jest jeden: zakład lub organizacja, gospodarstwo etc., gdzie powstają produkty musi mieścić się na Mazowszu.
W konkursie mogą wziąć udział zarówno producenci indywidualni (grupa A), jak i przedsiębiorcy (grupa B), których siedziba znajduje się na Mazowszu. Mogą oni zgłaszać produkty w następujących kategoriach: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.
Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie nie tylko firmom komercyjnym, ale także organizacjom zajmującym się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takim jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.
Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp.
Produkty biorące udział w konkursie powinny być wytwarzane w ilościach handlowych, najlepiej z surowców produkowanych na Mazowszu. Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden produkt.
Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego - kliknij.
Nasi też wygrywali
W konkursie o Laur Marszałka na podium stawali również producenci z powiatu płońskiego. W 2011 r. nagrodę z rak marszałka Adama Struzika odbierała pani Elżbieta Krajewska (Restauracja „Chata Samku" w Rybitwach) w kat. wyroby cukiernicze za swoją szarlotkę.
Natomiast w 2009 r. nagroda trafiła do pani Anny Oliszewskiej (Gospodarstwo agroturystyczne „Leśniczówka Paryż", Rzy gm. Sochocin) w kat. wędliny oraz przetwory mięsne za własnego wyrobu i technologii polędwiczki suszone.
Z kolei w ubiegłym roku laury otrzymali producenci m.in. chleba gryczanego na zakwasie, szynki z nogą wędzoną, białego sera z "Makowej Zagrody" i kiełbasy ze strychu z wołowiną.
Laury są przyznawane za rok ubiegły, czyli w obecnym przypadku w czerwcu 2013 r. laureaci otrzymają tytuły za swoje dokonania w roku 2012.
Na zdjęciu - kliknij i powiększ - nagrodzona w roku ubiegłym szynka z nogą wędzoną z Zakładów Mięsnych Czachorowski w Bożewie k/Płocka.(fot.mazovia.pl)