Populacja pszczół ginie dziś miliardami, a przecież „ jeśli znikną pszczoły, człowiekowi pozostają jeszcze cztery lata życia" - mówił Albert Einstein. Rusza kolejna odsłona Akademii Przyjaciół Pszczół w placówkach edukacyjnych.
Poszerzanie wiedzy o tych istotnych dla człowieka małych, żółto-brązowych owadach to cel przedsięwzięcia skierowanego do placówek edukacyjnych.
Europejska Agencja Środowiska szacuje, że praca pszczół i innych owadów zapylających przynosi gospodarce 190 mld dolarów rocznie. Podają również, że te wyniki nie są stałą. Z roku na rok pszczół ubywa. W samej Europie pszczoły zapylają aż 84 % roślin uprawnych, dając rocznie - według obliczeń Komisji Europejskiej - prawie 16 mld euro dochodu. Bez nich nasz łańcuch pokarmowy znajdzie się w niebezpieczeństwie.
W ostatnim czasie na całym świecie obserwuje się niezwykle groźne dla pszczół zjawisko zwane CCD (Colony Collapse Disorder), czyli zespół masowego ginięcia rodzin pszczelich. Nad przyczynami zjawiska prowadzone są badania. Naukowcom nie udało się wyjaśnić przyczyn choroby. Zdaniem specjalistów mechanizm wywołujący masowe wymieranie tych pracowitych owadów jest bardzo złożony i wynika z nałożenia się na siebie wielu czynników.
Za szybkie wymieranie pszczół eksperci obwiniają m.in. grupę toksycznych pestycydów stosowanych w niektórych krajach, które posiadają wysoką toksyczność dla układu nerwowego pszczół, promieniowanie telefonii komórkowej oraz pochodzący z Azji gatunek roztoczy. Zarówno pestycydy, jak i promieniowanie elektromagnetyczne sprawiają, że pszczoły robotnice nie potrafią odnaleźć drogi do ula. Wśród możliwych przyczyn wymienia się też niechęć pszczół do żerowania na podawanej karmie, takiej jak syrop cukrowy, czy suplementy białka.
(DK)
źródło: educover.pl, Rolniczy Magazyn Elektroniczny
Zdjęcie tytułowe - artykuł „Pszczoły giną, pszczelarze biją na alarm" - pej.cz.pl, niepoprawni.pl, montaż plonsk24.pl
Bądź Przyjacielem Pszczół na piątkę!
Ruszają kolejne Akademie Przyjaciół Pszczół w placówkach
edukacyjnych z Mazowsza
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele zawdzięczamy pszczołom. Tymczasem owoce, warzywa, miód, wosk, propolis, a nawet bawełna, migdały czy kawa to produkty, które powstają dzięki pracy pszczołowatych - pszczół miodnych oraz licznie występujących w Polsce owadów dziko żyjących.
Zwrócenie uwagi na istotny wpływ pszczół na całe środowisko, ich rolę w zapylaniu i ukazanie tego, jak wiele zawdzięczamy tym pożytecznym i wyjątkowym owadom to główne cele 5. jubileuszowej odsłony programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom" oraz skierowanych do mazowieckich placówek edukacyjnych Akademii Przyjaciół Pszczół. Organizatorem akcji są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica" S.A. Partnerem strategicznym jest Fundacja Nasza Ziemia, a Ośrodek Rozwoju Edukacji objął 5. edycję programu patronatem honorowym.
Akademie Przyjaciół Pszczół w tym roku również dla gimnazjalistów
W ramach 5. edycji akcji organizowane są Akademie Przyjaciół Pszczół - program dla dzieci i młodzieży, do którego mogą przyłączyć się placówki edukacyjne z całej Polski. W ramach Akademii każda zaangażowana placówka, po zalogowaniu się na stronie programu (www.pomagamypszczolom.pl), ma szansę skorzystania z bezpłatnego pakietu ciekawych scenariuszy zajęć, poruszających problematykę pszczołowatych. Materiały te zostały przygotowane przez specjalistów w oparciu o obowiązującą podstawę programową z lekcji przyrody i biologii. Nowością tegorocznej odsłony Akademii jest skierowanie działań do nowej grupy odbiorców - gimnazjalistów.
30 stycznia 2015 w wyniku konkursu wyłoniono 200 laureatów, którym przyznano nagrody - wydrukowane pakiety scenariuszy zajęć. Wiosną na placówki edukacyjne czeka konkurs, w którym będzie można wygrać wyposażenie szkolnej pracowni przyrodniczej. Do tej pory do akcji dołączyło ponad 1000 placówek edukacyjnych z całej Polski, w tym ponad 100 z woj. mazowieckiego.
Druga odsłona konkursu grantowego - szansa na 8 000 zł dofinansowania
W tym roku po raz kolejny prowadzone są działania w ramach edukacji ekologicznej. Wraz z partnerem strategicznym - Fundacją Nasza Ziemia - organizowany jest konkurs grantowy na najciekawsze działania edukacyjne na rzecz ochrony pszczół. Skierowany do placówek edukacyjnych, ma na celu kształtowanie świadomości ekologicznej społeczeństwa poprzez wdrażanie realnych działań dotyczących pomocy zapylaczom i edukacji o ich roli. Autorzy najciekawszych projektów mają szansę na otrzymanie dofinansowania o wartości nawet do 8 000 zł. Ogłoszenie wyników nastąpi w marcu, a zwycięskie placówki będą realizowały swoje działania do listopada 2015 r.
Wielki Dzień Pszczół w placówkach przyrodniczych
8 sierpnia po raz kolejny będziemy świętować Wielki Dzień Pszczół. Do obchodów święta zaprosimy wszystkich Polaków, którzy tego dnia dowiedzą się, co zawdzięczamy pracy pszczół oraz jakie działania możemy podjąć, by odwdzięczyć się za ich pożyteczną pracę. - Cieszymy się, że zainteresowanie świętem z roku na rok rośnie. Podczas obchodów w minionym roku wspólnie z ponad 13 000 osób przypomnieliśmy, jak istotną rolę pełnią w przyrodzie pszczołowate. Podczas nadchodzącej edycji ponownie zakładamy bliską współpracę z ogrodami botanicznymi i Parkami Narodowymi, mając nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się zwrócić uwagę wszystkich Polaków na niezastąpioną rolę pszczół. Wierzymy, że organizowane tego dnia ogólnopolskie święto na stałe wpisze się do kalendarza ważnych wydarzeń związanych z ochroną środowiska - mówi Małgorzata Strzelec z firmy ZT „Kruszwica" S.A., do której należy marka Kujawski.
Wszystkie informacje o programie dostępne są na stronie www.pomagamypszczolom.pl oraz na fanpage' u akcji na Facebooku Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom. Na portalu Pinterest dostępne są fotograficzne dokumentacje realizowanych działań w ramach poprzedniej edycji: www.pinterest.com/zkujawskim
Co otrzymujemy dzięki pracy pszczołowatych?
Pszczoła miodna zapylając, dostarcza człowiekowi wielu produktów, które mają duże znaczenie w jego życiu.
Z działalności zapylaczy pochodzą nie tylko produkty żywnościowe, takie jak miód czy też powstałe na skutek zapylenia owoce i warzywa. Od wieków wytwory pochodzenia pszczelego wykorzystywane są również w medycynie - w postaci kosmetyków i leków stosowanych w różnych dolegliwościach. Dzięki ciężkiej pracy owadów zyskuje również przemysł odzieżowy, ponieważ to właśnie proces zapylania umożliwia powstawanie materiałów takich jak len, czy bawełna.
- Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele zawdzięczamy pszczołowatym. 90% owoców, 4000 odmian warzyw, orzechy, zioła i bawełna używana do wytwarzania miękkiej tkaniny to tylko niektóre z efektów ich pracy. Od owadów zapylających zależy co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy. Wspomnieć należy również o produktach pszczelich, pozytywnie wpływających na wzmocnienie odporności, wspomaganie leczenia wielu chorób czy gojenia się ran. W tym roku świętujemy 5. jubileuszową edycję programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Zachęcamy, aby każdy stał się Przyjacielem Pszczół na piątkę i pokazał, w jaki sposób może odwdzięczyć się tym wyjątkowym owadom za ich ciężką pracę - komentuje Katarzyna Dytrych z Fundacji Nasza Ziemia.