Z rozmachem i na bogato w piątek 5 września otwarto nowoczesny zakład Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA, który wybudowano we Wróblewie koło Płońska. - Rok temu było tu jeszcze puste pole, a obecnie mamy hektar gruntu pod dachem - mówił z dumą Artur Rytel, pomysłodawca powstania grupy producenckiej.
Pomysł działania grupy jest realizowany od czterech lat. Ośmiu członków - założycieli GPW PRIMAVEGA wykorzystało w ten sposób swoją wiedzę i chęć do współpracy, a połączyło to z możliwościami bezzwrotnego dofinansowania takich inwestycji z pieniędzy unijnych.
Obecnie grupa zarządza ponad 750 ha własnych pół uprawowych, a przygotowanie do sprzedaży warzyw na nich zbieranych odbywa się w trzech zakładach. Jeden z nich stanął we Wróblewie, na terenie gminy Naruszewo. Potężny obiekt, w którym magazynuje się, pakuje i przygotowuje do transportu warzywa z pół grupy otacza blisko 300 hektarów gruntów. Tam uprawia się i zbiera głównie sałatę lodową i brokuły, ale również m.in. pory i cykorię.
- W ciągu zaledwie godziny w tym zakładzie zważymy, zapakujemy i oznakujemy 6 tysięcy sztuk brokułów gotowych do sprzedaży. Nasz potencjał produkcyjny to obecnie 17 mln szt. sałaty lodowej, a łącznie 34 mln szt. rówżych warzyw zebranych z naszych pól i dostarczonych dla klientów sklepów tradycyjnych i sieciowych w kraju i za granicą - opisywał wielkość produkcji Artur Rytel, członek Grupy Producentów Warzyw PRIAMAVEGA.
Poza polskim rynkiem PRIMAVEGA dostarcza swoje warzywa m.in. do Niemiec, Czech, Słowacji, krajów skandynawskich oraz do Grecji i Włoch. Także rynek wschodni jest dobrym odbiorcą produkcji, choć przez trwające embargo rosyjskie bezpośredni eksport grupa prowadzi obecnie na rynki Białorusi i Ukrainy.
Ważny fakt dla konsumenta produktów Primavegi jest taki, że sałata lodowa czy brokuły bardzo szybko z pola trafiają na linię do pakowania i są starannie przechowywane, w związku z czym zachowują świeżość i wartości odżywcze.
- Uprawy prowadzimy w oparciu o najnowsze metody przygotowania i selekcji nasion. W tym celu w zakładzie mamy także własne laboratorium, a współpracujemy z najlepszymi dostawcami i producentami materiału siewnego. Także na polach minimalizujemy używanie nawożenia sztucznego, bo stawiamy głównie na dobre przygotowanie podłoża za pomocą nawozów mineralnych, ekologicznych - opowiadał podczas wizualnej prezentacji prezes grupy Artur Rytel.
W związku z tym, że głównym produktem Primavegi jest sałata lodowa, ważnym trybem całej tej machiny producenckiej jest urządzenie do jej zbioru. To specjalny kombajn z szerokim aparatem zbierającym. Bezpośrednio po odcięciu sałaty od korzenia trafia ona na górę maszyny, a tam jest od razu selekcjonowana i pakowana. Następnie zbiór trafia do specjalnych krytych przyczep i prosto z pola jedzie do zakładu. Tu zapakowana sałata lodowa trafia do kolejnej perełki firmy, czyli chłodziarki szokowej vacuum cooler, gdzie błyskawicznie jest schładzana do temperatury 3 stopni Celsjusza, a dodatkowo dzięki tej metodzie traci część zbędnej wody, co przedłuża jej trwałość i poprawia jakość.
Podobnie rzecz się ma z przygotowaniem dla konsumenta brokułów. Różnica polega na tym, że po zwózce z pół, zielone przysmaki trafiają najpierw na skonstruowany według pomysłu pracowników Primavegi ciąg sortowniczo-pakowalniczy. Każdy brokuł jest klasyfikowany według wielkości, zważony, zapakowany, metkowany i układany partiami w większych opakowaniach do transportu.
W bardzo szybkim czasie brokuły i pozostałe warzywa trafiają do magazynów, gdzie stale panuje jednakowa temperatura ok. 7 stopni. Do sklepów warzywa jadą także w warunkach chłodniczych, więc konsument warzyw dostarczanych przez Grupę Producentów Warzyw PRIMAVEGA znajdzie na sklepowej półce produkt prawidłowo i ekologicznie wyhodowany oraz pieczołowicie przygotowany do spożycia.
Ze względu na polskie warunki klimatyczne GPW PRIMAVEGA w dalszych działaniach chce poszerzyć grupę o producentów warzyw z Włoch i Hiszpanii. To pozwoliłoby wykorzystać potencjał zakładów, takich jak we Wróblewie, przez cały rok, a nie tylko w naszym okresie wegetacyjnym.
Inwestycja związana z uruchomieniem Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA będzie kosztowała łącznie ponad 60 mln zł. Aż połowę tej kwoty stanowi dofinansowanie unijne, 25 proc. to wkład własny członków grupy, a kolejna „ćwiartka" to pieniądze z krajowych funduszy.
Podczas otwarcia zakładu we Wróblewie prezes Artur Rytel składał specjalne podziękowania za dobrą współpracę kierownictwu i pracownikom ministerstwa rolnictwa, urzędu marszałkowskiego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencji Nieruchomości Rolnych oraz bankowi Millenium.
- Jesteśmy wdzięczni za okazaną pomoc ze strony przedstawicieli tych wszystkich instytucji i urzędów - mówił Artur Rytel. Z kolei licznymi gratulacjami i słowami podziwu dla imponującego przedsięwzięcia odwdzięczali się reprezentanci ministerstwa, urzędów i agencji. Odczytano również listy gratulacyjne od wicepremiera Janusza Piechocińskiego i ministra rolnictwa Marka Sawickiego, prezesów agencji i marszałka Adama Struzika.
Podczas oficjalnego otwarcia głos zabrała też wójt gminy Naruszewo, Beata Pierścińska (Wróblego, gm. Naruszewo), wójt Załusk Romulad Woźniak ( PRIMAVEGA prowadzi taką samą działalność w Zdunowie), Agata Sosińska - wicedyrektor MODR w Warszawie, reprezentująca marszałka Struzika, Jacek Malicki, wicedyrektor ANR w Warszawie, a także starosta Płoński Jan Mączewski, który złożył gratulacje w imieniu Tadeusza Nalewajka, wiceministra rolnictwa.
Spośród lokalnych samorządowców udział w ceremonii otwarcia zakładu wzięli również Andrzej Pietrasik - burmistrz Płońska i Aleksander Jarosławski - wójt gminy Płońsk.
Wisienką na torcie spektakularnego otwarcia zakładu GPW PRIMAVEGA był koncert artystów warszawskiego Teatru Studio Buffo, pod kierunkiem choreografa i aktora Janusza Józefowicza, który również prowadził oficjalną część cyklu piątkowych imprez we Wróblewie.
Huczne otwarcie Zakładu Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA miało miejsce w piątek 5 września. Na niedzielę 7 września zaplanowano piknik dla pracowników i ich rodzin. Natomiast od poniedziałku 8 września zakład ruszył pełną parą. Na razie pracę we wróblewskim oddziale grupy znalazło 100 osób, docelowo firma przewiduje zatrudnienie kolejnych 60 pracowników.
Piotr Kaniewski
Na zdjęciu tytułowym - prezes GPW PRIMAVEGA Artur Rytel podczas uroczystego otwarcia zakładu we Wróblewie
Więcej o Grupie Producentów Warzyw PRIMAVEGA - kliknij.