Zwolennicy fast foodów mają pod nosem najbardziej znaną markę. Płoński McDonald's, który powstał przy ul. Sienkiewicza, jest 291 obiektem w Polsce, jaki amerykańska firma wybudowała od 1992 roku. We wszystkich restauracjach pracuje obecnie 16 tys. osób. Jak zapewnił Krzysztof Kłapa - dyrektor do spraw korporacyjnych, McDonald's w Płońsku będzie opierał się wyłącznie na lokalnych pracownikach, których jest 60, w tym 11 osób na stanowiskach menedżerskich. Wszyscy otrzymali umowy o pracę.
Pierwsi goście odwiedzili restaurację McDonald's w sobotę 14 lipca o godzinie siódmej. W płońskim punkcie dokonano już 3,5 tys. transakcji kasowych. To największy jak do tej pory i drugi z kolei po KFC przy ul. Warszawskiej sieciowy fast food w Płońsku.
Działa całą dobę
Klimatyzowana sala jadalna oferuje 82 miejsca siedzące. W ogródku przy stolikach zmieszczą się 84 osoby. Obiekt otwarty jest cały tydzień w godzinach od 7 do 23, natomiast linia McDrive działa całą dobę. W godzinach porannych restauracja oferuje specjalne menu śniadaniowe, składające się z jajek, produktów zbożowych i bekonu. Dla miłośników klimatów kawiarnianych stworzone zostało Mc Cafe - specjalnie wydzielona strefa wewnątrz restauracji z oddzielnym kontuarem i miejscami siedzącymi.
Na gości czeka szeroka gama napojów przygotowanych na bazie najwyższej jakości kawy i deserów. Dla dzieci przygotowano strefę Gym & Fun - interaktywne miejsce zabaw.
Centrum dystrybucyjne restauracji znajduje się w Warszawie. Stamtąd pochodzą produkty dostarczane do restauracji, które są skrupulatnie sprawdzane pod względem jakości przed przyjęciem do chłodzonych magazynów. Surowce i produkty trafiają do działu zapewnienia jakości. System kontroli jakości jest wielostopniowy. Szczególnie ważnym ogniwem jest centrum dystrybucji firma HAVI Logistics.
We współpracy z polskimi producentami
Duża część surowców pochodzi z krajowych upraw i hodowli, od polskich dostawców, będących długoletnimi partnerami. Wielu z nich rozpoczynało swoją karierę razem z powstaniem pierwszej restauracji. Ale jak nas poinformowano, na razie nie ma planów współpracy z rolnikami z powiatu płońskiego. Szkoda.
Kuchnia płońskiego McDonald's wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt umożliwiający szybką realizację zamówień. Szczególny nacisk położony jest na przestrzeganie procedur i kontrolę jakości np. podczas grillowania mięsa.
- Cieszymy się, że nasza marka pojawia się na gastronomicznej mapie Płońska - mówi Krzysztof Kłapa - dyrektor ds. korporacyjnych.- Nie ukrywam, że ze względu na lokalizację restauracji duży odsetek gości stanowić będą podróżni korzystający z trasy Warszawa-Trójmiasto. Na pewno docenią oni linię McDrive, w jaką została wyposażona restauracja. Z okazji otwarcia warto także wspomnieć o kilkudziesięciu miejscach pracy dla lokalnego rynku - dodał szef ds. korporacyjnych.
Prezent dla najmłodszych piłkarzy
Podczas oficjalnego otwarcia, które miało miejsce w poniedziałek 16 lipca, obecni byli przedstawiciele samorządu miejskiego i powiatowego. Przybyli także najmłodsi początkujący piłkarze płońskiego klubu „Tęcza 34", którzy w prezencie od McDonald's otrzymali 10 tys. zł.
Projekt płońskiej restauracji został przygotowany we współpracy z Europejskim Studiem Projektowym Mc Donald's w Paryżu. W wystroju do minują beże i brązy.(DK)
Komentarz
Z punktu widzenia płońskiego korzyści z otwarcia restauracji McDonald's są dwie: jedna promocyjna, bo tak jak przy okazji KFC, tak i w tym przypadku służy to promocji Płońska jako miejsca na mapie - sprzyja podniesieniu rozpoznawalności. Inna sprawa, czy przejezdni klienci obu fast food'ów jężdżą dalej niż na przyrestauracyjny parking; druga korzyść to niewątpliwie miejsca pracy, których w mieście brak.
Tylko z tego drugiego powodu byliśmy obecni na oficjalnym otwarciu jadłodajni w amerykańskim stylu. Zdaję sobie jednak sprawę, iż tekst powyższy nosi wszelkie cechy kryptoreklamy, dlatego proszę go potraktować wyłącznie informacyjnie. Oferowanej reklamy do emisji w portalu nie przyjęliśmy z uwagi na fakt, że taka czy inna wielka sieciówka, dzięki sile brandowej znanej na całym świecie w pewien sposób wyssie klientów z małych płońskich budek i barów oferujących szybkie jedzenie.
Ich natomiast - naszych „kebabowców" i „zapiekankowców" nie stać na fety, wielkie inwestycje, a tym samym na otwarcia do nich nie spieszą notable.
Uważam, że źle się dzieje w mieście, jeśli na otwarcia supermarketów i fast food'ów bieżą ochoczo reprezentanci samorządu miejskiego i powiatowego, bo świadczy to o kryzysie. Nie fetuje się za to w Płońsku osób, które tu zakładają firmy i tu płacą wszystkie podatki, mimo że w swej ogólnej liczbie reprezentują kapitał większy niż jednostkowy oddział nawet największej sieci światowej.
Żalu żadnego do firmy McDonald's nie mam za otwarcie restauracji w Płońsku, martwi mnie jednak taki obraz miasta, w którym lokalny przedsiębiorca z prawdziwego zdarzenia staje się gatunkiem wymierającym, a Płońsk stać zaczyna sieciówkami i franczyzami w coraz większym zakresie branżowym.
Piotr Kaniewski