To najbardziej oryginalne nazwy w tegorocznym, kulinarnym konkursie w Płońsku. W niedzielę 22 września zakończył się sezon plenerowych spotkań w Poświętnem. W tym roku połączono dwie imprezy rolniczą i kulinarną, czyli „Dzień kukurydzy i buraka" oraz Jesienny Jarmark „od pola do stołu".
Imprezy na gościnnych terenach w płońskim oddziale w Poświętnem Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie cieszą się popularnością nie tylko wśród osób z branży rolniczej. Ostatnim z takich spotkań plenerowych w 2013 roku był właśnie VIII Jesienny Jarmark „od pola do stołu" połączony po raz pierwszy z „Dniem Kukurydzy i buraka".
Jak zawsze nie mogło zabraknąć wszelkiego rodzaju straganów z różnościami - od swojskich szynek i kiełbas, po rękodzieło artystyczne i ogrodowe krzewy, rzeźby i wyroby z wikliny. Dla hodowców buraków cukrowych, kukurydzy oraz regionalnych producentów żywności przeprowadzono seminarium i konferencję.
Jednak najważniejszą rolą tych plenerowych przedsięwzięć jest promowanie prywatnej, regionalnej przedsiębiorczości. Stąd konkursy, w których co roku biorą udział przedsiębiorcy z terenu woj. mazowieckiego. W tym roku przeprowadzono trzy: kulinarny - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2013", konkurs agroturystyczny, „Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne" oraz z zupełnie całkiem innej branży - IV Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych.
Poprzez konkurs kulinarny wyłaniani są producenci, którzy są wierni regionalnej tradycji, lub w zgodzie z nią szukają nowych rozwiązań. W agroturystyce, która może stać się dodatkową formą działalności w gospodarstwie promowane są najciekawsze rozwiązania.
Tytuł „Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne przypadł w udziale gospodarstwu Pani Anny Paradowskiej ze wsi Nowe Skaszewo, gm. Gzy w powiecie Pułtusk.
Ludowe menu
Poniżej publikujemy listę tegorocznych laureatów w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo i Smaki Regionu 2013" oraz nazwy nagrodzonych potraw i wyrobów:
Zygmunt Malewicz, ul. Płocka 9/4, 09-100 Płońsk - Zupa rybna i ryba po zbójnicku
Bogusław Aksamit - Gospodarstwo Agroturystyczne Rancho Aksamitka, Gawłowo 2, 05-192
Cieksyn- Żurek babci Lodzi i golonka po „gawłowsku".
Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski", Winniki 18, 05-190 Nasielsk- Słoneczny olej lniany
Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski", Winniki 18, 05-190 Nasielsk- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Adam i Wojciech Piotrkowscy, ul. Kościuszki 6a, 09-300 Żuromin - Miód wielokwiatowy
Anna Wojciechowska, Gzy 18, 06-126 Gzy - Piwo babuni
Anna Wojciechowska, Gzy 18, 06-126 Gzy - Tradycyjne pączki rodzinne
Stowarzyszenie Kobiet „Karolina" z Karolinowa, Karolinowo 34, 09-142 Załuski - Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Magdalena Tatarka, Gródkowo 8, 09-450 Wyszogród - Chleb żytni
Barbara Jaroszewska, Kraszewo, 06-456 Kraszewo - Rolada Ziemniaczana
Jadwiga Stobiecka, ul.Płocka 9/4, 09-100 Płońsk - Kurczak po boguszyńsku
Barbara Żelazińska, Leśniewo Górne, 06-460 Grudusk - Rolada z kaczki
Adrianna Machnacz Gospodarstwo Agroturystyczne „Młyn Gąsiorowo", Gąsiorowo 25, 06-150 Świercze - Pasztet mazowiecki
Gerard Sobolewski, Nowa Dzierzążnia 34, 09-164 Dzierzążnia - Kiełbasa podsuszana
W IV Przeglądzie Ludowych Zespołów Artystycznych. Najlepszym okazał się „Chór Zespołu Tańca Ludowego „Zawidzenie". Miejsce drugie jury przyznało Zespołowi Klubu Seniora „Wesoła Paczka", a miejsce trzecie zespołowi „Cantabile".
Kolejny Jarmark za rok. (DK)
Na zdjęciu jeden ze straganów z regionalnymi wyrobami - kliknij aby powiększyć.